Milyen medence fagytesteket válasszon és hogyan használja őket?

2023.11.28

Nincs szakszerű téliesítés medence fagytestek nélkül, de nem mindegy, milyet választ és az sem, hogyan helyezi ki őket. Íme néhány hasznos tanács!
Ahogy az ősz jön, úgy ér véget a medenceszezon, ezzel együtt pedig ideje nekilátni a téliesítésnek. Bár az enyhe idő idén még adott egy kis haladékot, most már nem célszerű tovább várni, hiszen a fagy kárt okozhat a szerkezetben, a gépészetben és a csőrendszerben, továbbá a burkolatot sem kíméli. Ugye Ön sem szeretné, ha kellemetlen meglepetésekkel indulna a következő szezon? Akkor Önnek szólnak a következő sorok, melyekben a fagytestek használatát mutatjuk be.
Kezdjük egy kis fizikával! A téli fagyok hatására a medencevíz mennyisége növekszik, a felszínén jégréteg keletkezik, ami nyomást gyakorol a medence falára, ezzel pedig veszélyezteti a szerkezet és a burkolat épségét. Fagytestek használatával azonban mindezt elkerülheti, azok ugyanis lényegében elnyelik ezt az extra nyomást, tehermentesítve ezzel a medence falát. Egyszerű, homokkal súlyozott műanyag úszókról van szó, mégsem egészen mindegy, milyen választ.
A fagytest akkor lesz több szezonon át hasznos társ, ha kiemelkedő a faggyal és mechanikai behatásokkal szembeni ellenállóképessége, megerősített gerinccel küzd meg az elemekkel, eközben pedig a homokbetöltő nyílása mindig vízmentes marad. Külön jó, ha mindezekkel együtt viszonylag könnyű a súlya, hiszen ennek köszönhetően a kihelyezés is a lehető legegyszerűbben fog menni. Hogyan használja a medence fagytesteket?

  • Az S-kampók segítségével illessze egymáshoz a fagytesteket.
  • Szerelje fel az így létrehozott zsinórokat a medence mentén keresztben és hosszában.
  • Rögzítse biztosan a zsinórok végeit a medencén kívül.
  • Ahhoz, hogy összetörjön a felszínen keletkező jégréteg, mozgassa át néha a fagytesteket.

Természetesen fontos az is, hogy mennyi fagytestet használ, hiszen a várt hatékonyság csak megfelelő mennyiség mellett érhető el. A mennyiséget a medence méretéhez kell igazítani, ez átlagos, 50 cm hosszúságú fagytestekkel méterenként 2 darabot jelent. Az egyedi fejlesztésű Basic fagytestek hatos csomagolásban kaphatóak nálunk, így könnyedén ki tudja számolni, mennyi ilyenre van szüksége a medence téliesítéséhez.
Ne várja meg, míg fagy kárt okoz a medencében, inkább rendelje meg tőlünk a szükséges mennyiségű fagytestet és a többi nélkülözhetetlen kelléket, így például a téliesítő folyadékot és a medence takarót!