Hogyan használja a homokszűrőt?

2023.03.03

A homokszűrő használata a víztisztítás leghatékonyabb módja, de ennek is megvannak a maga szabályai, ezért készítettünk egy összeállítást, hogy mire érdemes figyelni!
A naptár szerint már átléptünk a tavaszba, és bár a medenceszezonig még várni kell egy kicsit, ideje felkészülni, hogy az első melegebb napot máris fürdőzéssel lehessen megünnepelni. Ha maga a medence már megvan, a gépészettel lehet tovább haladni, melynek legfontosabb eleme kétségtelenül a homokszűrő szett.
Ahogy sok egyéb esetben, a víztisztítást illetően is a természettől kölcsönzött ötletet az ember, így alakult ki a rendszer, melynek lényege, hogy az aprószemű homok felfogja a szennyeződéseket. Egyszerű, mégis rendkívül hatékony, ráadásul nem csak tisztítja a vizet, hanem a hőmérsékletét is kellemesebbé varázsolja, azáltal, hogy megakadályozza a hőrétegek kialakulását.
A homokszűrőt medencére kell szabni a teljesítményt tekintve, helyes méretezéssel máris sokat lehet tenni a hatékonyság maximalizálása érdekében, de a jó választás nem jelenti azt, hogy hátra lehet dőlni. Nézzük, melyek a legfontosabb tudnivalók a használatra vonatkozóan!
A makulátlan tisztasághoz rendszerességen keresztül vezet az út, a teljes vízmennyiségnek át kell haladnia a szűrőn minimum naponta kétszer. Ez nem jelenti azt, hogy egész nap forgatni kell a vizet, azt viszont igen, hogy szakaszosan működtetni kell a szűrőt, legalább reggel és délután néhány órát. Ebben sokat segíthet, ha olyan típust választ, ami időzített kapcsolóval rendelkezik.
A használat gyakoriságára vonatkozóan nincs fix recept, azt viszont könnyű belátni, hogyha nagyobb igénybevételnek van kitéve a medence, akkor a homokszűrőt is intenzívebben kell használni. Ugyanez a helyzet akkor, ha igazán melegre fordul az idő, ez ugyanis a kórokozók, algák szaporodásának is kedvez, tehát nagyobb figyelmet érdemel a tisztítás.
Amit még tenni lehet a hatékonyság érdekében, az az előszűrés, valamint a vízlágyítás, mivel a darabos szennyeződés éppúgy ellensége a szűrőnek, mint a nagy mennyiségű vízkő. Ezen felül egyetlen teendő van még, ez pedig a homok cseréje, amire szintén nincs egyetlen, minden esetben alkalmazható szabály, de általánosságban elmondható, hogy egy adag egy szezont bír.
Ha úgy érzi, ideje felkészülni az idei szezonra, nézzen szét nálunk, hiszen homokszűrő szettek széles kínálatával várjuk érdeklődőinket!